APK keuring

Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt er gekeken of een personenwagen of bestelbus aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de verlichting en werkt de stuurinrichting nog wel goed?

Waarom vindt de APK keuring plaats?

Een APK keuring voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan met voertuigen die te onveilig zijn om nog aan het verkeer deel te nemen.

Is het gunstig om de APK te combineren met een onderhoudsbeurt?

Combineer je de APK-keuring met een onderhoudsbeurt, dan scheelt dat tijd én geld. De auto wordt uitgebreider bekeken met slechts een aantal extra arbeidsuren. Bovendien staat uw auto maar één keer bij de garage.

APK vervaldatum

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

Een nieuwe auto die op benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst op voor de APK. Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.

Wanneer uw auto al eerder is gekeurd, kunt u uitgaan van de datum op het laatste keuringsrapport. Dit is een vervaldatum; vóór die tijd moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dat mag al twee maanden van tevoren, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Zo is de wagen maximaal 14 maanden APK gekeurd.

APK keuringseisen

Welk eisen worden gesteld voor de APK en hoe bereid ik mijn auto daarop voor?

De APK is een momentopname en geeft een beeld van de technische staat van een auto op het moment van de keuring. Een geldige APK is dus geen garantie dat je de rest van het jaar veilig met de auto kunt blijven doorrijden.

Waar wordt op gecontroleerd tijdens een APK keuring?

Bij de APK wordt een auto beoordeeld op de volgende onderdelen:

  • de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
  • het milieu (uitstoot van uitlaatgassen)
  • de registratie (de kilometerstand, het voertuigbewijs, identificatienummer en de gebruikte brandstof)